< MAGUNKRÓL < PROSPEKTUS < SZERZŐDÉS < TÉRKÉP < ELÉRHETŐSÉG
KÖSZÖNTJÜK WEBOLDALUNKON!
Tisztelt Hölgyeim/Uraim!
Az Önök által használt, vagy gyártott fröccsöntő, öntő, vákuumformázó szerszám felületére a GRAPHOTEX Kft. bármilyen mintázatot fel tud vinni a műbőrszerű mintázattól a szabályos geometriai alakzatokon keresztül az Ön egyedi igényei szerinti feliratokig és ábrákig! Fröccsöntők! Szerszámkészítők! Vákuumformázók!
EGY KIZÁRÓLAGOS SZOLGÁLTATÁS...
Több mint tizenegy évvel ezelőtt mutatkozott be a GRAPHOTEX, kezdetben mint magánvállalkozás a szerszámkészítők és használók körében. Ez alatt az idő alatt minden lehetséges partnerhez igyekeztem eljuttatni ismertetőmet.

Akik megismerték a HAZAI piacon továbbra is kizárólagosan csak a GRAPHOTEX által nyújtott szolgáltatást és az ebben rejlő piacbővítési lehetőséget, rendszeresen visszatérnek, megelégedéssel használják a szerszámokat, vagy ami jellemzőbb, külföldi megrendelőiknek továbbították azokat.

Ön magas használati értékű terméket gyárt, amely vetekszik a külföldi versenytárs hasonló termékével, mégsem tudja még megközelítőleg sem elérni a versenytárs forgalmát és profitját? Tegyen még egy lépést az igényesség felé. Ne felejtse, a terméket a külső megjelenés adja el, ha egyéb paraméterei megegyeznek a konkurens termékével.
A nyugati országok termékeinek láttán igényessé vált polgárok az Ön termékeit emelik le az üzletek polcairól a versenytársak termékei közül, ha a kiszemelt tárgy felülete esztétikusabb a hasonló rendeltetésű tárgyakénál.

Ha a szolgáltatás az Ön érdeklődési körébe esik, kérem, ne sajnálja az időt és olvassa el a technológiára és a szerszámokkal kapcsolatos követelményekre vonatkozó mellékelt részletes ismertetőt! LETÖLTÉS
A MŰANYAGIPARI SZERZÁMFELÜLETEK STRUKTÚRÁLÁSA
A műanyag-feldolgozó szerszámok felületi strukturálása a szerszámkészítés fontos, befejező műveletévé vált az utóbbi időben a hagyományos felület megmunkálással szembeni vitathatatlan előnyei miatt.

A természetben előforduló tárgyak (fa, bőrök, madártoll, csigaház, falevél stb.) egyedi jellegzetes felületi struktúrával rendelkeznek, megszokottak, vonzóak az ember számára csakúgy, mint az ezekből készült eszközök.
Vannak azonban korlátai a természetes eredetű anyagok felhasználásának, ezért a műanyagokat az ember további történelme során már nem fogja tudni nélkülözni. Éppen a felületi strukturálás teszi lehetővé, hogy érzékszerveinknek megmunkálatlan állapotukban idegennek tűnő műanyagok környezetünk elfogadott, esztétikus tárgyaivá váljanak.

Nemcsak esztétikai előnyei vannak a felületi strukturálásnak!

Ujjlenyomatokkal, karcolódással szemben a strukturált felület lényegesen érzéketlenebb, ezáltal csökken a szállítás, vagy szerelés során keletkező selejt. Ugyanez vonatkozik a fröccsöntés során bekövetkező felületi hibákra is. A műanyag-feldolgozó szerszámot gyártók és felhasználók tudják ezt, és egyre nagyobb százalékban igénylik a felületi strukturálást.

Fontos azonban, hogy a strukturált felületet előállító technológia lehetőségeivel tisztában legyünk. A felület kialakítása fotokémiai maratásos eljárással történik.
A művelet során precíz technológiát, speciális marató eljárást és anyagot alkalmazunk. A marató anyag hatását végső soron a fémöntvény tulajdonságai határozzák meg. Viszonylag sok hibaforrást sorolok fel, nem kell azonban a hibalehetőségek számától visszariadni, ezen ismertető célja éppen a hibalehetőségek minimumra csökkentése.

A GRAPHOTEX vállalkozás működésének tizenegy éve alatt a legkülönbözőbb magyar öntvényekkel és szerszámanyagokkal dolgozott problémamentesen. Működésünk ideje alatt a legtöbb problémát a magyar szerszámkészítési gyakorlatban sajnos még nem eléggé gondosan végzett hegesztéses szerszámjavítás, valamint a szikraforgácsolt felület nem megfelelő felpucolása okozta, ezért ezekre a későbbiekben külön szeretném felhívni a figyelmet!

Az eljárás leírása: Olyan eljárásról van szó, amelynek során a kezelendő felületre a kívánt mintának megfelelő saválló anyagot viszünk fel. Minden olyan felületet, amelyet nem kívánunk maratni, levédünk, majd a szerszámot az illető fémnek megfelelő maratószer hatásának tesszük ki.

Szerszámfajták: A leggyakoribb igény a fröccsöntő szerszámfelületek strukturálása. Nincs akadálya annak, hogy egyéb műanyag, vagy könnyűfém megmunkáló szerszámot (fújt-, prés-, vákuum-, habosító-, nyomás-öntvényszerszámot) kezeljünk ugyanezzel az eljárással.

Felületi mintafajták és szerszámkontúrok: Minden hozzáférhető sík és görbe felület strukturálható. Léteznek igen bonyolult tagoltságú szerszámfelületek is. Ezekre vonatkozóan adható meg egy aranyszabály, miszerint amely felület ujjal érinthető, az strukturálható is. A kezelendő felület legyen mindenesetre látható, hogy meg lehessen vizsgálni, és az esetleges szabálytalanságot meg lehessen szüntetni. Kétes esetben már a szerszám tervezésénél forduljon hozzánk bizalommal. A mintakollekcióban szereplő valamennyi minta torzításmentesen bármely komplex görbületű felületen előállítható, kivéve az olyan mintákat, amelyek feltűnő futásirányt mutatnak, illetve geometriai alakzatok egyszerű görbületre, vagy sekély felületre korlátozódnak. Fotóeljárással a megrendelő rajzai, vagy mintái alapján is reprodukálható a kívánt minta. A minta legyen sík és minél nagyobb. A rajzokat fekete-fehérben, szürke tónusok nélkül, lehetőleg 1: 2, 1: 3 nagyított méretben kell elkészíteni, vagy floppy lemezen tömörített formátumban (a szokásos tömörítési eljárásokkal ZIP, ARJ), lehetőleg JPG, PSD kiterjesztésű fájlokban, minél nagyobb felbontásban (600 DPI ajánlott). Ha a fotómunka befejeződött, akkor a megrendelő szerszámanyagán próbamaratást végzünk abban az esetben, ha a megrendelő ezt kéri, vagy nem az ajánlott szerszámanyagot használta. A próbamaratott felület szilikon-gumi lenyomata alapján a megrendelő megítélheti a mintát.

A struktúra mélységét általában a minta jellege határozza meg. Miközben a maratás a minta mélysége irányában halad, minden mélyedés oldalfala is maródik. Ha két mélyedés közötti oldalfal különösen vékony, a kétoldali maratás következtében végül teljesen elfogyhat. Az oldalról történő maratást nem lehet befolyásolni, ez fémenként különböző. A műveletet végző feladata, hogy a maratást a kívánt optikai effektus eléréséig végezze. Felületstrukturálásnál a mintával egyező optikai hatás elérése a cél, nem pedig mikroszkopikus ábrahűség, amely cél lehet az elektronikai iparban, itt azonban értelmetlen.

Jellemző, hogy egyes országokban egy bizonyos fajta acélt használnak elterjedten a szerszámkészítők, míg más országokban ugyanezen célokra más típusúakat.Ezek maratás során eltérően viselkednek. Az eltérés az esetek nagy százalékában szabad szemmel nem érzékelhető, akadnak azonban szembeötlő különbségek is, melyek természetesen nem jelentenek egyértelműen esztétikai hátrányt. A meglepetésszerű durva eltérések elkerülhetők, ha a megrendelő rendelkezik a szerszám anyagával egyező anyagú mintalappal, amin próbamaratást lehet végezni. Gyakran magán a szerszámon is kijelölhető ilyen felület. Ha Ön az acél alapanyagot megbízható szállítótól vásárolja garantáltan egyforma minőségben, küldjön mintalapokat [5-10 mm vastag, 100x100 mm-es 320-as felületi minőségű lapok). A kiválasztott mintát (mintákat) díjmentesen elkészítjük a felületen, így Ön is meggyőződhet a minták reprodukálhatóságáról az Ön által használt acél felületen.

Strukturálható fémek: Gyakorlatilag a formakészítéshez használt valamennyi fém strukturálható eltérő eredményességgel. A leggyakrabban használt szerszámanyagok a króm-nikkel ötvözött acélok. A nikkeltartalom ne haladja meg az 5 %-ot, a krómtartalom pedig a 15 %-ot. A fentiekből következik, hogy a korrozív műanyagokhoz használt nemes acélok is strukturálhatók.

A 0, 03 %-nál több ként tartalmazó acélokat mindenképpen kerülni kell. Ezeket az acélokat is lehet maratni, de a kén zárványokban oszlik el, ráadásul nem egyenletesen [a zárvány koncentrációja a fém-blokk belsejében nagyobb, mint a felület közelében). Ezek a zárványok másképpen maródnak, többnyire mélyebben, mint a környező fém. Nem feltétlenül rontja az esztétikai hatást, de szélsőséges esetben kis lyukak keletkezhetnek, vagy csíkok és sávok az acél szerkezeti iránya szerint, ami már zavaró lehet. Szerencsére az előnyeiket túlszárnyaló hátrányaik miatt a kéntartalmú acélötvözetek kezdenek kiszorulni a piacról.

Napjainkban a piacon kapható legtisztább acéltípusok a vákuumolvasztású, ill. az elektorsalak átolvasztású acélok. Tiszta, zárványmentes acél feltétlen előnyt jelent a kémiai strukturáló eljárásnál. Közönséges acélöntvény is strukturálható, de porozitásuk és nyitott szerkezetük miatt durva maratási felületet eredményeznek. Alumínium, réz, berillium-réz, sárgaréz és cink eredményesen strukturálható. Ideális alumíniumötvözet ilyen szempontból a DIN 1725 ALZnMgCu.

A maratás eredményességét -- kiemelten első helyen-- az anyag szerkezeti és összetételi homogenitása határozza meg. A maratószer olyan mértékben távolít el fémet, amilyen mértékben azt a fémfelület engedi. Az egyenetlen maratási mélységek a fémszerkezet szabálytalanságainak eredménye, amelyeket viszont túlnyomórészt a szerszám készítése során elkövetett hibák okoznak.

Szerszámkészítési irányelvek

Alapanyag választás: Jó minőségű, finomszerkezetű acélokat használjunk. Minél finomabb a szerkezet, annál simább a maratási felület és ezáltal tetszetősebb. Javasolt acélfajták: DIN 1.2311; 1.2767; 1.2738; 1.2711; 1.2083. Ezek finoman strukturált, sima maratott felületet adnak. Más acélfajták is problémamentesen megmunkálhatók, a maratott felület azonban durva, kráteres lehet, mint például a közkedvelt magyar M1 minőségű anyag esetében. Ez nem feltétlenül hátrányos, bőrszerű hatásra törekvő durva mintázatnál kifejezetten előnyös lehet. Többrészes szerszámok ne csak ugyanabból az acéltípusból, hanem lehetőleg ugyanabból a blokkból levágva készüljenek, és együtt legyenek hőkezelve. Betétek beillesztése azonos anyaggal, és azonos szerkezeti irányban történjen. A bemutatott minták mindegyike a DIN 1. 2311 típusú anyagra vonatkoznak.

Mechanikai megmunkálás: Mechanikai megmunkálás során a fémben feszültségek keletkeznek. Minden mechanikai megmunkálás más feszültség mértéket okoz. A legdurvább és a mi szempontunkból legveszélyesebb, amikor az eltompult marófej túlságosan felmelegíti az anyagot és ezáltal helyi edzést hoz létre. A marófej kicserélése után a munkát folytatva a helyi elszíneződés eltűnik, de a túlmelegedés okozta edző hatás mélyen, a felület alatt is megmarad, szerkezeti inhomogenitást okozva.

Fontos tehát, hogy a szerszámok a gyártás során feszültségmentesen készüljenek. Célszerű mindig szem előtt tartani, hogy a maratási mélységek és az oldalmarási faktorok eltérésének százaléka (homogén ötvözet összetételt feltételezve) éppen a keménységi különbségek százalékos eltérését tükrözi vissza.

Hidegsajtolással készült szerszámot strukturálni nem lehet! Az így készült szerszám felületi rétegében 50%-os eltérés is mutatkozhat a keménységben, ezért ezeket feszültségmentesíteni kell!

Hegesztés: Gyártás közbeni, vagy utólagos sérülés, esetleg konstrukciós változtatás miatt néha hegeszteni kell. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a hegesztett felület srtuktúrálhatatlanná válik, de szükséges bizonyos elővigyázatossági intézkedéseket tenni. Ezek az alábbiak:

 • A szerszámot 3 órán át 500 Co-on elő kell melegíteni.
 • A hegesztés meleg állapotban, a szerszám anyagából kivágott szalagok segítségével történik védőgázban.
 • Hegesztés után a szerszámot újra felmelegítjük 500 Co-ra, és azután teremben, vagy inkább kemencében lassan visszahűtjük.
 • Amennyiben nagyobb felületen hegesztettek, úgy a szerszámot teljesen "megeresztjük", és utána újra visszakeményítjük.

 • Abban az esetben, ha a hegesztés helyét a hegesztés után kézi vésővel meg kell munkálni, ajánlatos a hegesztendő pont szélét egy könnyű alámetszéssel előkészíteni. Ha ugyanis a hegesztés nem köt tökéletesen a környezetéhez, akkor a kézi poncolás során a hegesztés meglazulhat, sőt ki is eshet. Sajnálatos módon a hazai gyakorlatban ritka a leírt gondossággal elvégzett hegesztés. A gondatlan hegesztés gyakori következménye, hogy szemmel látható durva eltérés mutatkozik a strukturálás után. Az eltérés javítása csak nagy nehézségek árán lehetséges, de az is előfordul, hogy a strukturált réteget és a hegesztést el kell távolítani, a hegesztést újra, a leírtak szerint el kell végezni, a felületet ismét fel kell polírozni és a strukturálást újra el kell végezni. Az ezzel kapcsolatos többletköltséget, késést, bosszúságot nem kell külön kihangsúlyoznom, a szerszámkészítők nagyon jól tudják, hogy kiélezett versenyhelyzetben mit jelent egy ilyen késés, különösen a külföldi megrendelések esetén. Célszerű ezért kétszer is meggondolni a hegesztéses javítást!

  Hőkezelés: A szerszámok akár "puha", akár hőkezelt állapotban strukturálhatók. A strukturáló eljárással összeférhetetlenek viszont a nitridálással a cementálással és az egyéb kéregkeményítési technológiával előállított rétegek. Az ilyen kéregkeményítő eljárásokat a maratás után kell elvégezni. Az edzett acélok másként reagálnak maratás során, mint a "puha" acélok, ezért az összetartozó szerszámrészeket azonosan kell hőkezelni. Az ideális állapot az, amikor a szerszámrészek hőkezelése együtt történik. Minden oxidot, amely a keményítés vagy "megeresztés" során képződik, el kell távolítani.

  Szikraerózió: A szikraerózióval (szikraforgácsolással) előállított réteg nem maratható, ezért ezt el kell távolítani!!! A szikraeróziós eljárás a szerszám felületén martenzit-réteget hagy hátra, amely rendkívül kemény és ez a maratást akadályozza. Ez a réteg a gyors hőkezelésre jellemző tulajdonságokat mutat, amit nyilvánvalóan az elektromos kisülés okoz. Ebben a formájában nehéz lecsiszolni, de a szerszámnak a szikraeróziós eljárás utáni normalizálása, a javításoknál szokásos hőfokon történő megeresztése a felületi keménységet annyira lecsökkenti, hogy a felület kővel viszonylag könnyen "lehúzható". Ajánlatos az utolsó eróziós műveletet a lehető legalacsonyabb amperszámmal, és a legmagasabb frekvenciával végezni. A szerszámot ezután kővel simára húzzuk. A strukturálásra hozott szerszámon a szikraeróziónak semmilyen nyoma nem maradhat! Az ellenőrzést az általunk térítésmentesen adott maratószerrel úgy kell elvégezni, hogy a lakkbenzinnel zsírtalanra mosott felületet a maratószerrel bekenjük.

  A kemény szikraerodált részek világos foltokként vagy pontokként jelentkeznek. A megfelelően előkészített felületen nem lehetnek világos elszíneződésű foltok és pontok sem. Ezt az ellenőrzést minden szikraforgácsolt felületen a strukturáló műhelyben is elvégezzük, de nem vállalkozunk a felület szikraerózió-mentes felpucolására, ezért az ilyen szerszámot kénytelenek vagyunk visszaküldeni. Az ezzel kapcsolatos szállítási költségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a marató folyadékot szerezzék be, és a nem túl bonyolult ellenőrzési technikát sajátítsák el a velünk kapcsolatban álló szerszámkészítők.

  Polírozás: Nem szükséges, sőt nem is szabad a strukturálásra kerülő felületet tükörfényesre polírozni. Finom mintázat 320-as szemcsefinomságú csiszolóvászonnal történő csiszolást, a durvább mintázatok 270-es szemcsefinomságot igényelnek.

  Határoló vonalak: Minden felületet, amelynek kezeletlenül kell maradnia, és nem végződik rádiuszban, sarokban, vagy élben, a szerszám felületén finom vonalzó, és karctű segítségével be kell rajzolni. Nem szabad festéssel elvégezni a jelölést. Határozott futásirányú minták és geometriai alakzatok választása esetén a futás, illetve a geometriai minta irányát a szerszámhoz mellékelt rajzon fel kell tüntetni. Legcélszerűbb a próba-fröccsöntés során a szerszámból kikerülő darabon bejelölni a strukturálandó felület határoló vonalait.

  Ha a mintát horizontális és vertikális felület átmenetében kell elhatárolni, legjobb a határvonalat az összekötő rádiusz elején meghúzni.

  Ha futásirányos mintát választunk, akkor a kívánt futásirány a szerszám rajzán vagy egy fröccsöntvényből (mintából) világosan ki kell, hogy tűnjön.

  Betétek: Ha egy szerszámban betétek vannak, ezek legyenek kivehetőek, legyenek jelzettek, ami mutatja pontos illesztési pozíciójukat, mivel a "kezelési" eljárás egy része a betétek beépített állapotában, másik része a betétek kiszerelt állapotában történik. Ha a betétek szorosan vannak beépítve, akkor az összeszerelés szárazon történjen, zsír vagy kenőanyag használata nélkül. Mindig előfordulhat, hogy a zsír a művelet során kiszivárog az illesztési hézagokból. Ez akadályozza a maratási folyamatot, és oldja a fotóréteget. A szorosan beépített betét körüli vonal a maratás után látható marad.

  Leszerelés, szétszerelés: Csak azokat a részeket küldjék el a strukturáló üzemnek, amelyeket "kezelni" kell. Az üzemnek tudnia kell, milyen fémből, és milyen hőkezeléssel készült a szerszám. Egy strukturáló üzemnek, amely nem rendelkezik megfelelő szerszámkészítői tapasztalattal ill. gyakorlattal, nagyon időrabló munkát jelent egy forma szétszedése. Formaleválasztás: Fröccsöntvényeknek strukturált szerszámokból történő problémamentes leválasztása bizonyos kritériumok függvénye:
 • a műanyag zsugorodása,
 • a mintázati tárgy elaszticitása,
 • a végső nyomás, anyag és szerszámhőmérsékletek, fröccsciklus
 • a mintafutás/folyásiránya,
 • a formaleválasztás módja - a magról való lehúzás vagy kitolás a mintafészekből.

 • Megjegyzendő aranyszabály: minden 0, 02 mm mintamélységhez kb. 50 mm oldalfalmagasságig 1 fok "formaleválasztó rézsűdőlés"-t kell számítani. Ha a mintafolyás/futásirányát keresztezi (vagyis arra merőleges) a formaleválasztás iránya, akkor a "formaleválasztási dőlésnek" nagyobbnak kell lennie, mintha a futásirány a formaelválasztás irányával párhuzamos. Ha a fröccsöntvény a szerszámba beragad, vagy karcolódik, akkor a zavaró helyek a szerszámkészítő és a strukturáló üzem együttműködésével csiszolás és maratás segítségével korrigálhatók.

  Szállítási határidő: A szerszámok nagyságától és az előrelátható munkamennyiségtől függően a megmunkálandó szerszám darabok/részek beérkezésüktől számított 3-10 munkanapon belül elkészülnek.

  A gyártásidő betervezése, vagy előjegyzése különösen fontos szokatlanul nagy szerszámoknál, és égetően sürgős megbízások esetében. A marató üzembe való beszállítás terminusát be kell tartani, különben kénytelenek vagyunk más munkába fogni a gyártás folyamatosságának fenntartása érdekében. Ezt a másik munkát valószínűleg be kell fejezni, mielőtt a késve érkezett szerszámot munkába tudjuk fogni.

  Emelési lehetőségek biztosítása: Ügyeljünk arra, hogy a megmunkálandó szerszámon emelési lehetőség legyen biztosítva, lehetőleg minden oldalról. Ez természetesen csak a 15 kg-nál nehezebb szerszámokra vonatkozik

  Árajánlatok: Az árképzésnél nincs aranyszabály. Minden megrendelést a saját feltételeinek és követelményeinek megfelelően kell kalkulálni. Négyzetcentiméterenkénti ár például éppen olyan pontatlan lenne, mintha egy szerszámkészítő az árait Ft/kg-ra adná meg.

  A nagy felületek nem szükségszerűen drágábbak, a kisebbeknél.

  Például lehet, hogy egy 10 cm2-es felület, amely meglehetősen bonyolult és nehezen hozzáférhető, ráadásul finom mintával kell ellátni, drágább lesz, mint egy 100 cm2-es felület, amely kis görbületű és egyszerű bőrmintával kell strukturálni.

  A strukturáló üzemnek árajánlat megadása céljából szüksége van a szerszám rajzára, vagy egy fröccsöntvényre, vagy egy pontos skiccre, amelyen a strukturálandó felületek egyértelműen be vannak jelölve. A rajzokat faxon is el lehet küldeni. Az ár függ a szerszám méretétől és súlyától, valamint a választott mintától, a kihagyott, illetve a takart felületek számától és bonyolultságától.
  FIGYELEM
  A hegesztésre és szerszámkészítésre vonatkozó leírások nem tekinthetők pontos technológiai leírásnak! Legtöbbet akkor tudunk segíteni, ha megrendelőink már a szerszámtervezés időszakában hozzánk fordulnak szakmai egyeztetés céljából! LETÖLTÉS
  TÉRKÉP
  KAPCSOLATFELVÉTELI INFORMÁCIÓK
  Graphotex 2002 Kft.
  8000 Székesfehérvár
  Farkasdi u. 15/c
  HUNGARY

  Mobil: +36 (70) 502-4990
  E-mail: info.graphotex[kukac]gmail.com
  KAPCSOLATFELVÉTEL
  Amennyiben Ön még nem partnerünk és valamely termékünk vagy szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, illetve rendeléssel vagy a tájékoztatókban leírtakkal kapcsolatban még kérdése van, úgy várjuk e-mailjét, vagy hívja fel a fent megadott telefonszámok egyikét!

  Munkatársunk telefonon készséges felvilágasítást ad, vagy írában feltett kérdésével kapcsolatban hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

  Köszönjük